Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Wyobrażacie sobie życie bez czekolady i kakao? A tak by...
fot. dghchocolatier (pixabay.com)

Te warzywa uważamy za typowo polskie, ale zawdzięczamy je rdzennym Amerykanom. Zobacz, czego nie mielibyśmy, gdyby nie oni

Kakao (i czekolada)

Wyobrażacie sobie życie bez czekolady i kakao? A tak by było, gdyby nie odkrycie Ameryki. To właśnie tam, a dokładniej mówiąc - w Meksyku zaczęto uprawiać kakaowce i wykorzystywać ziarna tych drzew. Produkowano z nich przede wszystkim ekskluzywny napój o nazwie xocolati (to od niego pochodzi nazwa „czekolada"). Był on znany już niemal 3 tysiące lat temu, jednak dostępny tylko dla najwyższych warstw społeczeństwa i pijany przede wszystkim podczas różnych obrzędów. Był on gorzki, doprawiany m.in. chilli i daleko odbiegał smakiem od tego, co kojarzymy z kakao lub czekoladą.

Ziarna kakaowca w Europie doceniono dopiero w XVII wieku, kiedy zaczęto je przygotowywać podobnie, jak współczesne kakao (roztarte ziarna z mlekiem i cukrem). Jednak na wynalezienie czekolady trzeba było czekać aż do XIX wieku!

Zobacz również

Akcja ekologiczna w Auchan Bielany

Akcja ekologiczna w Auchan Bielany

Pierwsze w Polsce! Rusza Venture Studio UZ. Tu pomysły zamienią się w biznes

Pierwsze w Polsce! Rusza Venture Studio UZ. Tu pomysły zamienią się w biznes

Polecamy

Co się stało z Emanuelą Orlandi? Tajemnicze zaginięcie, które budzi wiele pytań

Co się stało z Emanuelą Orlandi? Tajemnicze zaginięcie, które budzi wiele pytań

Grożą nam tropikalne kleszcze-giganty! Wkrótce dotrą do Polski

Grożą nam tropikalne kleszcze-giganty! Wkrótce dotrą do Polski

Czym jest mobbing w pracy? Prawnik wyjaśnia, jak go rozpoznać

Czym jest mobbing w pracy? Prawnik wyjaśnia, jak go rozpoznać