Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
6 z 23
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
W czasach, kiedy dostęp do informacji o uprawie roślin był...
fot. Katarzyna Laszczak

Te kwiaty domowe rządziły w czasach PRL-u. Dziś znów są na topie. To nie tylko monstery, paprotki i sansewierie. Zobacz, co trzeba mieć

Cissusy

W czasach, kiedy dostęp do informacji o uprawie roślin był ograniczony, często nazywano je błędnie bluszczem lub winobluszczem. Jednak cissus to roślina egzotyczna, którą z bluszczem łączy pewne podobieństwo kształtu liści oraz to, że obie rośliny są pnączami. Kiedyś szczególnie popularne były ich dwa gatunki.

Cissus rombolistny (pochodzący z Ameryki Środkowej) ma ładne, błyszczące liście, o romboidalnym kształcie i ząbkowanych brzegach (każdy liść składa się z trzech części). Cissus australijski o pojedynczych, ząbkowanych liściach o owalnym lub sercowatym kształcie. U obydwu gatunków spody liści i pędy są pokryte brązowymi włoskami, mają też wąsy czepne, dzięki którym łatwo pną się po podporach (ale ich pędy mogą również zwisać).

Cissusy dobrze rosną w półcieniu, a nawet cieniu, lubią chłodne pomieszczenia i regularne podlewanie. Bardzo łatwo się rozmnażają z sadzonek pędowych (fragment pędu wystarczy włożyć do wody i poczekać, aż wypuści korzonki).

Zobacz również

Noc Muzeów 2024 w Bydgoszczy. Gdzie warto się wybrać? Najciekawsze atrakcje

NOWE
Noc Muzeów 2024 w Bydgoszczy. Gdzie warto się wybrać? Najciekawsze atrakcje

W biurowcu w centrum Warszawy wybuchł pożar. Kilkaset osób ewakuowanych

NOWE
W biurowcu w centrum Warszawy wybuchł pożar. Kilkaset osób ewakuowanych

Polecamy

Domowe lody z mascarpone to niebo w gębie. Wystarczy zmieszać kilka składników

NOWE
Domowe lody z mascarpone to niebo w gębie. Wystarczy zmieszać kilka składników

Jaki prezent kupić na Dzień Matki? Sprawdź nasze propozycje

Jaki prezent kupić na Dzień Matki? Sprawdź nasze propozycje

Aromatyczny kompot z mrożonych wiśni. Ten przysmak smakuje jak od mamy

Aromatyczny kompot z mrożonych wiśni. Ten przysmak smakuje jak od mamy