Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Ziemniaki i ryż najlepiej spożywać od razu po przygotowaniu,...
fot. Jelena Jemczuk/gettyimages

Tych rzeczy nie odgrzewaj – grozi to zatruciem pokarmowym. Zobacz, które potrawy najlepiej jeść od razu po ugotowaniu lub na zimno

Ziemniaki i ryż

Ziemniaki i ryż najlepiej spożywać od razu po przygotowaniu, ponieważ wtedy zachowują swój smak i wartość odżywczą. Wraz z upływem czasu przechowywania ziemniaki tracą swoją barwę i stają się twarde lub mają gumową konsystencję. W przypadku ryżu robi się twardy i zlepia się w jedną bryłę.

Niewłaściwe przechowywanie stwarza ryzyko rozwoju na powierzchni produktu bakterii Clostridium botulinum, która wydziela szkodliwy jad kiełbasiany.

Zatrucie nią jest szczególnie niebezpieczne dla niemowląt, ponieważ może wywołać botulizm dziecięcy, czyli chorobę objawiającą się nudnościami, wymiotami, zaburzeniem widzenia, osłabieniem napięcia mięśniowego, dusznościami oraz trudnościami w oddawaniu moczu.

Zobacz również

Mamy arkusz CKE i odpowiedzi matury rozszerzonej ANGIELSKIEGO 2024. Jaki był egzamin?

Mamy arkusz CKE i odpowiedzi matury rozszerzonej ANGIELSKIEGO 2024. Jaki był egzamin?

Łysica pokonała 3:1 Moravię, kołyska dla Macieja Śmiecha. Zobacz zdjęcia z meczu

Łysica pokonała 3:1 Moravię, kołyska dla Macieja Śmiecha. Zobacz zdjęcia z meczu

Polecamy

Toyota. Jakie modele są najpopularniejsze w Polsce?

Toyota. Jakie modele są najpopularniejsze w Polsce?

Czesław Mozil w Kolejach Dolnośląskich, można go spotkać w pociągu do Jeleniej Góry!

Czesław Mozil w Kolejach Dolnośląskich, można go spotkać w pociągu do Jeleniej Góry!

Chipsy i solone orzeszki zamień na zdrowe przekąski. Od nich nie przytyjesz

Chipsy i solone orzeszki zamień na zdrowe przekąski. Od nich nie przytyjesz